Bio Fertilizer ျပဳလုပ္ျခင္း ( 1 )ယခု ေရးသားမည့္ နည္းလမ္းသည္ အေမရိကန္ အေျခစိုက္ စိုက္ပ်ိဳး ေမႊးျမဴေရး မွ ျဖန္႔ေဝသည့္ နည္းလမ္းျဖစ္ပါသည္။
Micro-organism မ်ား စတင္ေမႊးျမဴျခင္း။
ဆန္ နို႔ဆီဗူး တလုံးအား ခ်က္ျပီး အေအးခံထားပါ။ ေအးသြားေသာ အခါ လင္ဗန္း သို႔ ဇေကာ ထဲတြင္ ဌက္ေပ်ာရြက္ ခင္း၍ ၄င္းထမင္းအား ထည့္ျပီး ျကြက္ ျခင္ ယင္ မ်ား မဝင္ေရာက္ နိုင္ေစရန္ ဖုံးအုပ္ထားပါ။သုံးရက္ လြန္ေသာအခါ ေလထုထဲမွ အႏုဇီဝရုပ္မ်ား ေရာက္ရွိလာျပီး ထမင္းသိုး သြားပါမည္။
ဇီဝ ေဖ်ာ္ရည္ျပဳလုပ္ျခင္း။
ေရ ရွစ္ဂါလံဝင္ ပုံးထဲသို႔
1.ဖြဲႏု နွစ္ျပည္
2.ဌက္ေပ်ာသီးမွည့္ ေျခာက္လုံး
3.က်ိဳခ်က္၍ အေအးခံထားေသာ မုန္႔လုပ္
ထန္းလ်က္ ၂၅ က်ပ္သား နွင့္
4.Micrope ေမြးထားေသာ ထမင္းသိုး တို႔ကိုထည့္ပါ။ေရျဖည့္ပါ။ဖုံးအုပ္ထားပါ။ နံနက္တျကိမ္ ညေနတျကိမ္ ေမႊေပးပါ။သုံး ေလး ရက္လြန္ေသာ္ ထိုပုံးထဲရွိ ေရတြင္ အနု ဇီဝရုပ္မ်ား (micro organisms)ရွင္သန္ ပြားမ်ားေနပီ ျဖစ္ပါသည္။
Bio Fertilizer ျပဳလုပ္ျခင္း
ႏြားေခ်း ၾကက္ေခ်း သစ္ရြက္ ေပါင္းျမက္ စပါးခြံ ( ေဆြးေနေသာ မည္သည့္ သဘာဝ ပစၥည္း မဆို )စသည္ တို႔အား အရိပ္ေကာင္း ေသာေနရာတြင္ ေလးလက္မခန္႔ တလႊာ ပုံပါ။ ေရပန္းခရားျဖင့္ ဇီဝ ေဖ်ာ္ရည္အား ျဖန္းပါ။ျပီးလ်င္ တလႊာထပ္ပုံပါ။ဇီဝ ေဖ်ာ္ရည္ ုျဖန္းပါ။ထုိကဲ႔သို႔ အလႊာပုံလိုက္ ျဖန္းလိုက္ျဖင့္ အျမင့္ ငါးေပခန္႔ ထိ ျပဳလုပ္နုိင္ပါသည္။မိမိျပဳလုပ္ ေသာေျမၾသဇာ ပုံသည္ အက်ယ္ေျခာက္ေပ အျမင့္ငါးေပ ထက္ မပိုသင့္ပါ။ေလးေထာင့္ အဝုိင္း နွစ္သက္သလို ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါသည္။
ဇီဝ ေဖ်ာ္ရည္ ျဖန္းရာတြင္ႏွံ႔စပ္ ေစရန္ အလႊာလိုက္ အနည္းငယ္ ေမႊေပးပါ။ျဖန္းထား ေသာ ဇီဝေဖ်ာ္ရည္ သည္ လက္ျဖင့္ဆုပ္ၾကည့္ ပါက စိုေနေသာ္လည္း ေရ တစက္ခ်င္း မက်ရပါ။အဝတ္ ကို ေရညွစ္ထား သကဲ႔သို႔ ျဖစ္ရပါမည္။အထက္ပါ အဆင့္မ်ား ျပီးလ်င္ တာေပၚလင္ သို႔ ပလပ္စတစ္ ျဖင့္ လုံျခဳံစြာ ဖုံးအုပ္ထားပါ။ သုံးရက္ ေျမာက္ေသာေန႔ တြင္ အပုံတြင္းသို႔ လက္ျဖင့္ စမ္းၾကည့္ပါက အလြန္ပူေန သည္ကို ေတြရပါမည္။အပုံအား ျဖန္႔ေပးပါ။ အပူရွိန္ ေလ်ာ့က်လာမည္။ျပန္လည္စုပုံ၍ ဖုံးအုပ္ထားပါ။ထိုကဲ႔သို႔ ျဖန္႔ေပးျခင္း ျပန္လည္စုပုံ ဖုံးအုပ္ျခင္း တို႔ကို သုံး ေလး ျကိမ္ခန္႔ ျပဳလုပ္ျပီး ေသာအခါ အဆင္သင့္ အသုံးျပဳႏိုင္ေသာ ဇီဝ ေျမၾသဇာ (Bio Fertilizer ) ကိုရရွိျပီ ျဖစ္ပါသည္။ထို ေျမၾသဇာကို နွစ္ရွည္ပင္မ်ား တြင္ ေလးလလ်င္ တႀကိမ္ျဖင့္ ထည့္သြင္းေပး နိုင္ပါသည္။
ဇီဝ ေျမၾသဇာ (Bio Fertilizer) သုံးစြဲျခင္းျဖင့္
1.ပန္းပြင့္ခ်ိန္ကို ေစာေစျခင္း
2.ပန္းမ်ားမ်ား ပြင့္ေစျခင္း
3.ပန္းခိုင္သန္မာ၍ အေရာင္အေသြး ေတာက္
ပျခင္း
4.အသီးတင္မႈ႔ မ်ားျခင္း
5.ေရငတ္သည့္ ဒဏ္ကို ခံႏိုင္ျခင္း
6.အပင္တြင္ က်ေရာက္တတ္ေသာ ေရာဂါ
မ်ားကို ခံႏိုင္ျခင္း
7.ေရမ်ားကို ၾကည္လင္ေစျခင္း
8.သဘာဝ ပတ္ဝန္းက်င္ ကို ေကာင္းမြန္ တိုး
တက္ေစျခင္း
အထက္ပါ အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ား အျပင္ အျခား အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားကိုလဲ ခံစား႐ရွိ နိုင္ပါသည္။
ဦးတင္မိုးႏိုင္
No comments:
Post a Comment